Hoidamme hankalimmatkin perintöasiat
Laadimme testamentit, hoidamme perunkirjoitukset sekä kuolinpesän selvityksiä ja perinnönjakoja. Meillä on laaja kokemus myös erilaisista perintöoikeuteen liittyvistä oikeusprosesseista kuten testamentin moitekanteista ja lakiosan täydennyskanteista sekä perinnönjaon ja osituksen moitteista.
Testamenttien, perukirjojen sekä ositus- ja perinnönjakosopimusten vaikutukset ulottuvat pitkälle tulevaisuuteen ja niillä on erilaisia verovaikutuksia. On tärkeää, että asiakirjat on mietitty loppuun asti ja laadittu asiantuntevasti. Toimistomme asiantuntijat ovat kokeneita ottamaan huomioon myös perintöoikeuteen liittyvän verosuunnittelun.
Varatuomari Mikael Juujärvi on toiminut kuolinpesien pesänjakajana ja pesänselvittäjänä perinnönjaoissa useita satoja kertoja. Kokemuksemme mukaan ihmiset odottavat liian pitkään, että perinnönjaossa päästään keskenään sopimukseen. Usein henkilösuhteet voivat tulehtua ja tällöin asiat menevät solmuun. Mitä kauemmin asian kanssa viivytellään, sitä vaikeampaa on ratkaista perintöoikeudelliset ongelmat. Haastavassa perintöoikeustilanteessa on tärkeää ottaa pikimmiten yhteyttä ulkopuoliseen asiantuntijaan, joka hoitaa asian.
Jätä soittopyyntö
Lakiluotsit käyttää yhteystietoja ainoastaan yhteydenottoon. Lisätietoja saatte asiakaspalvelusta 014 411 0000.
Laadi testamentti ajoissa
Hyvissä ajoin laaditussa testamentissa voidaan ottaa huomioon vaihtelevat elämäntilanteet ennakoivasti ja suunnitellusti. Yllättäviä tilanteita voi tulla jo nuorillekin ja erityisesti nuorissa perheissä moni vaikea tilanne olisi ollut vältettävissä testamentilla. Testamentilla voidaan myös varautua kuoleman kautta tapahtuviin yritysten sukupolvenvaihdoksiin. Testamentin toimeenpanijamääräyksellä voit varmistaa perintösi jakamisen testamentin määräysten mukaisesti. Testamentin toimeenpanijalla on pesänselvittäjän valtuudet. Laadimmeko teille toiveittenne mukaisen pätevän testamentin?
Testamentin moite
Testamentin moite tulee kysymykseen tilanteisssa, joissa testamentin tekemisessä ei ole noudatettu laissa säädettyjä muotoa tai testaattori on pakotettu tekemään testamentti. Kysymykseen voi tulla myös tilanne jossa testamentin tekijän sielun- tai mielentoiminnan häiriö on vaikuttanut hänen tahdonmuodostukseensa. Sairaus on voinut estää testamentin tekijää ymmärtämästä tekemänsä testamentin sisältöä tai luonnetta kokonaisuudessaan. Näissä tilanteissa testamentin moitekanne on syytä nostaa.
Testamentti julistettiin pätemättömäksi
Käräjäoikeudessa päämiehemme moitti testamenttia silllä perusteella , että hänen isänsä tekemä testamentti on pätemätön, koska sen tekemiseen on vaikuttanut testamentintekijän sairaudesta johtuva sieluntoiminnan häiriö. Testamenttia rasitti myös tahdonmuodostusta koskeva virhe kun testamentin saaja oli taivutettu tekemään testamentti käyttämällä väärin hänen ymmärtämättömyyttä, tahdonheikkouttaan ja hänestä riippuvaista asemaa eikä testamentti vastannut testamentin tekijän tahtoa. Testaattori oli puoli vuotta ennen testamentin tekemistä laadituttanut omassa kodissaan allekirjoittamansa asiakirjan, jossa hän oli ilmoittanut kumoavansa mahdolliset aiemmat paperit. Asiakirjassa hän oli määrännyt kiinteistön jakamisesta hänen jälkeensä.
Käräjäoikeus totesi, että perintökaaren esitöiden mukaan vähäinenkin vieras tahto testamentissa voi vaikuttaa sen pätevyyteen. Myös sellainen vaikuttaminen, jota ei ole pidettävä pakottamisen ja uhkauksena. Vaikka todistajien tehtävänä on varmistua siitä, että testaattori ilmaisee vapaan tahtonsa, testamenttiklausuuliin ei sisälly varmistamista, ettei testaattoria ole taivuteltu. Taivuttelu liittyy läheisesti tahdonheikkouteen. Tahdonheikkous pitää sisällään alttiuden ulkopuolisille vaikutteille, Huomioon tätä alttiutta harkittaessa tulee ottaa testamenttaajan ikä, terveys, sielullinen tila ja suhde taivuttelijaan. Käräjäoikeus katsoi testaattorin olleen erityisen altis taivuttelulle terveydentilansa lääkityksensä, riippuvuussuhteensa testamentin saajaan ja henkilökohtaisten luonteenpiirteidensä vuoksi. Taivuttelua vastaan puhui se, että testamentin saajan nimeämien todistajien mukaan testaattorilla ja testamentin saajalla oli ollut samanlainen arvomaailma ja he eivät ole ihmetelleet testamenttia vaan ovat pitäneet sitä luonnollisena. Käräjäoikeus katsoi, että testamentin saajan tahdon ja testamentin sisällön osalta oli olemassa selkeä yhteys. Taivuttelua ilmensi testaattorin riippuvainen asema testamentin tekijästä ja hänen toiminta testaattorin ystäväpiirin rajoittamiseksi ja toimet testamentin tekemiseksi.
Käräjäoikeuden johtopäätös oli se, että testamentin saaja oli taivutellut testaattorin tekemään testamentin hyväkseen. Testamentti julistettiin pätemättömäksi ja testamentin saajana oleva vastaaja velvoitettiin korvaamaan moittijan oikeudenkäyntikulut. Hovioikeus, jonne testamentin saaja valitti, ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota.
Avioehtosopimus
Avioehtosopimus on tehtävä kirjallisesti. Se on päivättävä ja molempien aviopuolisoiden on allekirjoitettava se. Lisäksi kahden esteettömän henkilön on todistettava se allekirjoituksillaan oikeaksi. Tiesitkö, että avioehtosopimuksen voi tehdä myös niin, että se on voimassa vain esimerkiksi avioerotilanteessa, mutta ei avioliiton päättyessä toisen kuolemaan. Ota yhteyttä toimistoomme niin selvitämme asian.
Miten voimme auttaa?
Voit ottaa yhteyttä meihin, kysyä asiaasi tai pyytää hinta-arviota ilman että se velvoittaa sinua mihinkään.